Loading...
Haber Galerisi
SoGreen Yeşil Üretim, Döngüsel Ekonomi ve Kapsayıcı İstihdam Hızlandırıcı Hibe Desteği Programı İlanı 03 Temmuz 2025 | 11:47

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından 2025 yılı Çalışma Programı ve Bütçesinde yer alan SoGreen/Yeşil Üretim, Döngüsel Ekonomi ve Kapsayıcı İstihdam Hızlandırıcı Hibe Desteği (ALT_SGA_YEDİP) Programı ilan edilmiştir.

Programın Genel Amacı:

TRA1 Düzey 2 Bölgesi’nde faaliyet gösteren mikro/küçük işletmeler, kooperatifler ve üretici birliklerinin yeşil dönüşüme konu faaliyetlerinin Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş (SoGreen) Projesi önceliklerine katkı sağlayacak şekilde desteklenmesidir.

Programın Özel Amacı:

TRA1 Düzey 2 Bölgesinde et, süt, arıcılık, seracılık, tabii kaynaklar, yapı malzemeleri, turizm ve imalat sanayi gibi başat sektörlerde çevre dostu üretim ve döngüsel ekonomi temelli yeşil dönüşümün desteklenmesi; bu kapsamda çevreye duyarlı fiziki ve teknolojik yeşil altyapının iyileştirilmesi, katma değeri yüksek üretimin artırılması ve kadın ile gençlerin istihdamının teşvik edilmesidir.

Programın Öncelikleri:

AB 2020 Yeşil Taksonomi Tüzüğü'nün aşağıda belirtilen altı çevresel hedefinden en az biriyle uyumlu olan faaliyetlerin desteklenmesidir:

1.İklim değişikliğinin azaltılması

2.İklim değişikliğine uyum

3.Su ve deniz kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı

4.Döngüsel ekonomiye geçiş

5.Kirliliğin önlenmesi ve kontrolü

6.Biyoçeşitliliğin ve ekosistemlerin korunması ve restore edilmesi

Programın Bütçesi ve Süresi:

Yeşil Üretim, Döngüsel Ekonomi ve Kapsayıcı İstihdam Hızlandırıcı Hibe Desteği Programı için tahsis edilen toplam bütçe 30.000.000 TL’dir. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı, bu program için ayırdığı kaynakları kısmen veya tamamen kullandırmama hakkını saklı tutar.

Destek Tutarları:

Bu program çerçevesinde verilecek destekler aşağıda belirtilen asgari ve azami tutarlar arasında olacaktır:

• Asgari tutar: 600.000,00 TL

• Azami tutar: 2.000.000,00 TL

Mikro ve küçük işletmelerin yararlanıcısı olduğu projelerde, destek miktarı proje maliyetinin % 50’sinden az ve % 75’inden fazla olamaz. Kooperatifler ve üretici birliklerinin yararlanıcısı olduğu projelerde ise, bölgenin kalkınma düzeyine, başvuranın mali kapasitesine ve teklifin yerel veya bölgesel kalkınmaya potansiyel katkısına bağlı olarak destek miktarı proje maliyetinin % 75’inden az ve % 90'ından fazla olamaz.

Bu değerlerin dışında kalan destek taleplerini içeren projeler değerlendirmeye alınmayacaktır. Bütçenin kalan tutarı, sözleşmeyi imzalayan taraf olması sebebiyle, başvuru sahibi tarafından eş finansman olarak karşılanmalıdır. Sözleşmeyi imzalayan taraf olması sebebiyle, eş finansman yükümlülüğü yararlanıcının kendi taahhüdü hükmünde olup, yerine getirilmemesi durumunda yararlanıcı bizzat sorumlu olacaktır. Ayni katkılar eş finansman olarak kabul edilmez.

Azami proje uygulama süresi 12 aydır. Bu süre, sözleşmenin tüm taraflarca imzaladığı günden bir sonraki gün itibariyle başlar.

Programa Kimler Başvurabilir?

• Mikro işletmeler: Yıllık çalışan sayısı on kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri on milyon Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.

• Küçük işletmeler: Yıllık çalışan sayısı elli kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri yüz milyon Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.

• Kooperatifler: 1163 sayılı kanun kapsamında kurulan kooperatifler ve birlikler

• Üretici birlikleri: 5200 sayılı kanun kapsamında kurulan birlikler

Destek almaya hak kazanabilmek için, başvuru sahipleri aşağıda belirtilen koşulların tümüne uymalıdır:

• Proje faaliyetinin proje sunan kurum/kuruluşun görev ve yetki alanı içerisinde bulunması,

• Ajansın faaliyet gösterdiği TRA1 Düzey 2 bölgesinde (Erzurum, Erzincan, Bayburt) kayıtlı olmaları veya merkezlerinin ya da yasal şubelerinin bu bölgelerde bulunması,

• Projenin hazırlığından ve yönetiminden doğrudan sorumlu olması, aracı olarak hareket etmemesidir.

Programının Başvuru Süreci:

Başvurular, bu rehberin ekinde bulunan Başvuru Formu ve talep edilen diğer belgeler ile birlikte KAYS üzerinden yapılmalıdır. Bu belgelerin basılı/elektronik nüshaları, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansından veya internet adresinden (www.kudaka.gov.tr) temin edilebilir.

Başvuru Formu ve diğer belgeler Türkçe hazırlanmalıdır. Ayrıca bu belgeler doldurulurken, standart formata bağlı kalınmalı ve mevcut hiçbir metin silinmemeli ya da değiştirilmemelidir. Aksi takdirde, yapılan başvuru ön inceleme aşamasında değerlendirme dışı kalacaktır.

Başvuruların sadece sunulan bilgiler/belgeler üzerinden değerlendirileceğini dikkate alarak, başvuru formu ve diğer belgeler dikkatli ve mümkün olduğunca anlaşılır bir dilde doldurulmalıdır.

Talep edilen belgeler ve proje başvurusunda öngörülen çalışmalara bağlı olarak meri mevzuata göre gerekli zorunlu belgeler dışında hiçbir ek belge değerlendirmeye tabi tutulmayacaktır. Başvuru formunda yer alan kontrol listesinde belirtilen konularda herhangi bir hata veya başvuru formundaki önemli bir tutarsızlık (Örneğin: Bütçede belirtilen miktarların başvuru formunda belirtilenlerle tutarsızlık göstermesi) başvurunun reddine yol açabilir. Sunulan bilginin açık olmaması ve bu durumun adil bir değerlendirme yapılmasına engel teşkil etmesi durumunda, ek açıklama talep edilecektir.

Başvuru Formu ve başvuru için talep edilen diğer belgeler www.kudaka.gov.tr ve www.kaysuygulama.sanayi.gov.tr adreslerinden ulaşılacak olan Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden elektronik ortamda doldurulacaktır.

Destek taleplerinin KAYS üzerinden tamamlanması ve onaylanması için son tarih 22 Ağustos 2025’tir. Taahhütnameler ise e-imzalı ya da ıslak imzalı olarak 29 Ağustos 2025 tarihi 18.00'a kadar Ajansa sunulmalıdır. Başvurular taahhütnamelerin teslim edilmesi ile birlikte tamamlanmış olacaktır.

SoGreen Yeşil Üretim, Döngüsel Ekonomi ve Kapsayıcı İstihdam Hızlandırıcı Destek Programı Bilgilendirme Toplantıları

Faaliyet

Toplantı Tarihi

Toplantı Saati

Toplantı yeri

Erzurum Bilgilendirme Toplantısı

09.07.2025

14:00

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu

Erzincan Bilgilendirme Toplantısı

10.07.2025

14:00

Erzincan Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu

Bayburt Bilgilendirme Toplantısı

11.07.2025

15:00

Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu

 

PCM (Proje Döngüsü Yönetimi) Eğitimi

Eğitim

Eğitim Tarihi

Eğitim Saati

Eğitim Adresi

Online PCM Eğitimi

05.08.2025

09.30

https://us06web.zoom.us/j/85762887281

Yeşil Üretim, Döngüsel Ekonomi ve Kapsayıcı İstihdam Hızlandırıcı Hibe Desteği Programı Başvuru Rehberi ve eklerini aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.